Цікаво про Єгипет

Безумовно, така країна з такою довгою і багатою історією, як Єгипет, не може не зберігати про себе море цікавих фактів . Сьогодні ми поговоримо про деякі з таких фактів, які здалися нам найбільш цікавими.

карта Єгипту

1. У Єгипті 95% країни займає пустеля і велика частина населення проживає на 5% території. Це прибережні райони Нілу і особливо його дельта — основа сільського господарства країни.

2. Поштових голубів, для передачі послань, вперше стали використовувати в Єгипті. Їх приручили приблизно 2000 років до нашої ери, помітивши виняткову прихильність до житла.
Суецький канал

3. Основний дохід Єгипту — мито від Суецького каналу, другим в цьому списку — продаж нафти, третім — дохід від туризму. В останні роки цей баланс сильно зміщується в бік туризму.

4. Перуки вперше стали використовувати в Єгипті, одягаючи їх на коротко стрижене волосся. Зображення перук, відомі науці відносяться приблизно до 2600 р до нашої ери. Однак, як вважають археологи, вони з’явилися набагато раніше.

5. Найдавніший замок і ключі до нього знайдені в Єгипті.

6. Найдавніші винні погреби виявлені в Єгипті.

7. Єгиптяни першими стали плавити і використовувати скло.

лікування хворого

8. Відомо що в Єгипті інфекційні захворювання лікували за допомогою цвілого хліба. Таким чином можна вважати єгиптян першопрохідцями у використанні антибіотиків. (Їх офіційно стали застосовувати в Європі тільки в ХХ столітті після наукових досліджень Луї Пастера.)

9. З 1964 по 1968 рік в Єгипті проведений один з найбільших інженерно археологічних проектів в історії. Під час будівництва другої греблі на Нілі поблизу Асуана, унікальні храми Абу-Сімбел, побудовані в скелі при Рамзесі II, були розрізані на блоки і перенесені на 200 метрів із зони затоплення.

10. Писемність, а також чорнило і папір були винайдені в Єгипті.

11. Жителі Давнього Єгипту ігнорували свої дні народження. Вченим історикам не вдалося встановити причину цього факту.

12. Перукарське мистецтво, а також гребінець і ножиці були винайдені в Єгипті.
13. Найбільший в світі рукотворний канал — Суецький. Побудований в Єгипті в 1869 році році і з’єднав Середземне море з Червоним.

14. На території Єгипту з часів ізраїльсько-єгипетського конфлікту в пустелі і на узбережжі залишилося багато замінованих місць. З тих пір ці райони з чорним гумором, єгиптяни називають краєм літаючих верблюдів.

15. Фараон Рамзес II — найстаріша людина на землі яка має сучасний єгипетський паспорт. Паспорт був виданий в 1974 році. (Для скорочення бюрократичних перешкод при транспортуванні мумії на обстеження з Єгипту до Франції.) В паспорті вказано- Ім’я: Рамзес II,- Рід занять: король,- Примітка: помер.
16. Асуанську греблю вважають наймасивнішою спорудою в світі. Побудована в 1960 році. Довжина 4 км. Ширина (по дну) 1 км. ВИСОТА 111 м. Введена в експлуатацію в 1971 р

17. Озеро Насера ​​в Єгипті вважається найбільшим штучним водосховищем в світі.

18. Єдине з семи чудес світу, що збереглося до наших днів — це піраміди Хеопса.

19. У Єгипті перебуває єдине місце в світі (гора СІНАЙ) де Бог являвся людям і передав скрижалі з десятьма заповідями. Згідно з переказами це сталося в 1250 році До Різдва Христового на горі Синай. ( «Вихід» (19:16 глави, 18-19 і 20:15)

20. Червоне море в Єгипті вважається найчистішим внутрішнім морем в світі. У нього не впадає жодна річка. Крім того Червоне море вважається найтеплішим і одним з найбільш солоних відкритих морів.

21. У Єгипті за рік випадає близько 2-3 см опадів. В районі Каїра — 28 мм. У деяких районах — близько 100 мм на рік. На більшій частині території — не більше 30 мм.

22. На території Єгипту розташована найбільша пустеля в світі. Сахара за різними оцінками від 8700000 до 9000000 кв.км. 70% гравій, 30% пісок. У Сахарі щорічно фіксуються більш 100 000 міражів.

23. Зубна щітка, зубна паста і чистячі порошки винайдені в Єгипті. Раніше для цієї мети використовували коріння (і гілки) рослини Salvadora Persica. Називають такі природні щітки для зубів — місвак (Суок). До сих пір туристам продають їх як сувенір, який при бажанні можна використовувати за призначенням. (Додається інструкція: 1. очистити кору, 2. замочити у воді на 10-12 годин, 3. чистити зуби без застосування зубної пасти і порошку.)

24. Цемент винайдений єгиптянами. (Є версія, що і знамениті піраміди вони будували «сучасним методом» — переливаючись їх на місці з цементу, а не перетягуючи непідйомні блоки.)

25. Територія Бір-Тавіль на кордоні Єгипту і Судану є нічийною.Єгипет офіційно відмовився від неї, а Судан не прийняв під свою юрисдикцію. Таким чином, це ймовірно єдине (крім полюсів) місце на землі площею 2060 км що не належить жодній державі.

По матеріалам: http://spokki.net/tsikavi-fakty-pro-yegypet/