Гербіциди: загальна характеристика

Більшість гербіцидів відрізняються своєю вузькою вибірковістю. Наприклад, деякі справляються з бур’янами на посівах двосім’ядольних сільськогосподарських культур, а інші препарати призначаються для боротьби з бур’янами на посівах озимої пшениці і т.д.

Вибірковість цих препаратів часто обумовлена ​​відмінностями в морфологічній і анатомічній будові рослин. Таку вибірковість називають топографічною. Так, небажані культури з більш щільною кутикулою, а також восковим нальотом стійкіші до гербіцидів, оскільки їх відмінні анатомічні особливості протидіють надходженню препарату в рослину. А у культур з дуже вузькими вертикальним листям робочий розчин стікає з листових пластин, при цьому препарат практично не потрапляє в тканини бур’яну.

 Більшість культурних рослин здатні в швидкі терміни виділяти розчин гербіциду через кореневу систему без шкоди для самих себе. Стійкість злакових культур до дії 2,4-Д пояснюється тим, що детоксикація препарату проходить шляхом зв’язування гербіциду білковими компонентами клітинних структур, а також білками мембран цитоплазми. В свою чергу, чутливість бур’янів до гербіцидних препаратів пояснюється значними незворотними ушкодженнями процесів обміну речовин, що призводить до загибелі бур’янів.

 З розвитком досягнень біотехнологій, а також генної інженерії стає доступною можливість в управлінні стійкістю бур’янів до гербіцидної дії засобів захисту рослин. Визначення генетичного коду рослин, які стійкі до гербіцидних препаратів, дозволить вирішити проблему регулювання засміченості посівів агрокультур за допомогою гербіцидів суцільної дії. Великий вибір високоякісних гербіцидів суцільної дії можна знайти тут.

 Гербіциди в залежності від своїх особливостей дії на бур’ян, бувають:

  • контактні;
  • системні.

 Препарати, які відносять до першої категорії, здатні вражати бур’ян в місцях контакту з робочою сумішшю. Контактні гербіциди не здатні проникати всередину і рухатися по культурі, тому вони потрапляють в корені бур’янів.

 Системні гербіциди призначені для дії в судинній системі бур’янів. Крім цього, препарат здатний переміщатися по рослині і повністю знищувати бур’ян, як наземну частину, так і кореневу.

 Якщо Вам необхідно придбати гербіциди, то купуйте їх тільки у надійних постачальників. На сьогоднішній день ризик покупки підробок дуже великий. Будьте уважні! Перевіреним постачальником високоякісних агропрепаратів є компанія «АгроПроцветание«