Технологія отримання біогумусу

Використання органіки – важлива умова під час вирощування рослин на домашній плантації. Адже грамотна обробка ґрунту, підбір якісних добрив та своєчасний полив сприяють швидкому розвиту та росту сільськогосподарських культур. Це може бути і деструктор стерні, і гумат калію, і різні мінеральні гелі. Але найпростіший варіант такий, який можна легко зробити в домашніх умовах, – це біогумус. Підготувавши добриво влітку, в зимовий час можна використовувати його для обробки землі в теплицях.

Основні складові біогумусу

Американські та європейські фермери вже встигли оцінити виробничі якості чистої органіки. За кордоном виробництво біогумусу вважається дуже прибутковим бізнесом. Але високоякісне добриво можна не лише замовити та придбати в спеціалізованих магазинах, але й виготовити самостійно. Основними компонентами стануть:

  • Звичайні дощові черв’яки або червоні каліфорнійські;
  • Перегній (створений шляхом компостування трави чи соломи в поєднанні з пташиним послідом та коров’ячим перегноєм);
  • Спеціальні засоби для пришвидшення ферментації.

Вермикомпост – це продукт переробки різноманітних сільськогосподарських відходів органічного походження дощовими або каліфорнійськими хробаками. Цим він і відрізняється від звичайного компосту чи перегною, утворених в результаті взаємодії мікроорганізмів та бактерій.

Біогумус – це натуральний продукт, який поєднує в собі велику кількість переваг:

  1. Підвищує імунітет рослин;
  2. Відновлює природну родючість ґрунту;
  3. Збільшує кількість вітамінів;
  4. Пов’язує радіонукліди та важкі метали в ґрунті;
  5. Стимулює ріст та розвиток рослин;
  6. Підвищує врожайність та ін..

Біогумус дійсно має реальні переваги перед гноєм та мінеральними препаратами, забезпечуючи приріст врожаю до 80%.

Як виготовити біодобрива: найпростіший спосіб

Для початку слід підготовити ємність, де зберігатиметься майбутнє добриво. Для цього підійде великий дерев’яний ящик, в якості дна використовують лист шиферу або піддон з дерева. Більшу частину тари заповнюють перегноєм або трав’яним компостом, заздалегідь підготовленим. Після цього ящик заливають водою, даючи певний час, щоб вона вбралася в землю. Далі необхідно зробити декілька неглибоких лунок в гноєві та укласти в них черв’яків. Присипавши ямки перегноєм, знову все потрібно полити водою кімнатної температури.

Протягом 1-2 тижнів до вермикомпосту варто додавати відходи тваринного та рослинного походження. Створена маса пройде повноцінну обробку за допомогою черв’яків та згодом перетвориться в біогумус.

Джерело — agrotime.in.ua